Trekking Klub

Túrázás és barlangászat Erdélyben és távolabb - képek


Aninai-hegység  -  Berzunci-hegység  -  Baróti-hegység és Bodoki-havasok  -  Besztercei-havasok  -  Békás-szoros  -  Bihar-Vlegyásza  -  Bodzai havasok  -  Bucsecs  -  Csalhó  -  Cserna  -  Csukás  -  Csíki-havasok  -  Esztena-hegység  -  Érchegység  -  Fogaras  -  Gyalui-havasok  -  Gyergyói-havasok  -  Görgényi-havasok  -  Hargita  -  Hagymás  -  Kapacina  -  Kelemen  -  Királyerdő  -  Királykő  -  Keresztény-havas  -  Kozia  -  Kudzsiri-havasok  -  Mehádiai-hegység  -  Nagy-kő  -  Nemere  -  Parang  -  Persány  -  Retyezát  -  Szebeni-havasok  -  Tar-kő  -  Torockói-hegység  -  Tusnád környéke  -  Vargyas-szoros  -  Vráncsai-havasok  -  Egyéb helyek  -  Rejtekhely-keresés
Cheii-szoros Cheii-szoros [40 kép]
2010-06-13 Kecskék párkánya, Cheii-szoros
Banica-szoros Banica-szoros [16 kép]
2015-09-13 Banica-szoros

 
   
A legújabb erdélyi rejtekhelyek, geodobozok:

Likas-kő - Korond A Székelyudvarhely - Szováta útvonal mellett, Székelyudvarhely felől jövet, jobbról, Korondon felül 3 km-re van a Likaskő. A kő fölötti hegygerincet Likaskő-bércnek, a kő feletti fensíkot, mely művelhető és lakott terület, Likaskő mezejének nevezik. Bányai János a kemény pirokszén andezit breccsiában található karvastagságú lyukat mesterségesnek véli.

Tárnicsmező a Lik-puszta felett Terkő irányából, mielőtt kimásznánk az Öcsémre, érdemes egy pihenőt tartani. A kilátás is szép innen, de ami tavasszal igazán lenyűgöző, az a bársonyoskék tavaszi tárnicsmező. A hófoltok mellett hóvirág, tavaszi csillagvirág, sáfrány és havasi harangrojt virít.

Sziklataréj - Ter-kő Terkő és az Öcsém között, a piros sávval jelzett turista úton haladva, a gerincen pár érdekes sziklaalakzatot pillantunk meg.

Unitárius templom - Nagyajta A mai templom az ősinek közvetlen utóda. A XV. században kapta gótikus formáját, amelyből sok megmaradt, bár többször is átalakították. Későgótikus a befalazott sekrestyeajtó is. Szentélye sokszögzáródásu, hálóboltozat díszíti, melynek bordázata csinos gyámkövekre támaszkodik. A hajót is hálóboltozat fedte, de bordái hiányzanak. Kapuit átalakították, de az öt ablak megmaradt csucsívesnek. Az ablakok díszművei változatosak, mindegyik más díszítéssel.

Ösvény-kereszteződés, avagy Újdomb Ha a piros sáv jelzést követed, amelyik összeköti a Somostetőt Marosszentgyörggyel, egy adott helyen kiválik belőle a piros kereszt jelzés, amely a Terebicst érintve elvezet Agárdra. Ez a hely az Újdomb (499 m) mellett van.

Dungó feredő - Homoródkarácsonyfalva Dungó feredő - Homoródkarácsonyfalva

Kis Szent Teréz kápolna - Torockó A torockói Kis Szent Terézről elnevezett gyerekotthonban, ahol a Csaba testvér gyerekei laknak, kialakítottak egy kis kápolnát, amit mindenki látogathat, anélkül, hogy a ház lakóit zavarná, ugyanis a kápolna az utcára nyíló pincében kapott helyet, és az ajtaja egész nap nyitva áll.

Lok forrása - Vaslábi-hegycsoport Hevederből indulva, a Sugó-barlang elágazásnál jobbra tartunk. A völgyben az út a meredek aljáig kocsival is járható. Innen 20 perc alatt kimászunk a Lok-nyeregbe és megpillantjuk a Nagy-Hagymás gyönyörű szikláit. A bővizű forrást kis kerités védi. Vize nagyon finom.

Méhes-tető tőzegláp - Görgényi havasok A tőzegláp területe 29 ha. A Görgényi havasokban, a Laposnya-patak gyűjtőmedrében helyezkedik el, északkeletre a Méhes-csúcstól (1130 m). A vulkanikus, andezit kőzeten, a tőzeg vastagsága nem haladja meg az 1 métert. Mi a baktai Kőgomba irányából közelítettük meg.

 
   
 

© 2003-2018 Trekkingklub. Minden jog fenntartva.

túrázás - barlangászat - képtár - képek - fényképek