Borszék > Túrafotó képtár Túrázás és barlangászat - Trekkingklub Mozi

Erdélyi túrafotó galéria

Borszék, a Keleti-Kárpátok egyik legszebb fekvésű üdülőtelepe. Két részből áll: Alsóborszék, és Felsőborszék, a tulajdonképpeni üdülőtelep. Borszék területén feltörő ásványvizek által vált híressé a későbbi település. Jelenleg Borszék legjobb ízű és legbővizűbb forrása a 10-es számú, rácsos pavilonnal védett Kossuth-forrás. A Jeges-barlang közelében levő Ősforrásban már nincs víz, a helybéliek mofettának használják.

Felsőborszéken még napjainkban is számos régi, patinás villát találunk. Ezek az épületek és a mögöttük kéklő hegyek adják a település egyedi varázsát. Látnivalói közül megemlíthetjük a stílusos, patinás villákat, a források fölé emelt épületeket, a borszéki botanikai és a Kerekszék földtani rezervátumokat, valamint Borszék karsztképződményeit.

A Medve-barlangok tulajdonképpen egy mély sziklarepedés, amibe ösvény vezet. A helyi hiedelem sokáig medvék tanyájának tartotta, innen ered a neve. A repedés fölötti szikláról szép kilátás nyílik Alsóborszékre. A mindössze 40 m hosszú Jeges-barlang, réteges mésztufában, egy repedés mentén alakult ki. Nagyjából egy viszonylag széles, magas, 1 m x 5 m bejáratú járatból áll, mely a vége felé szűkebb lesz, majd járhatatlanná keskenyedik. A bejáratnál a hőmérséklet kb. 6 fok C, a barlang végében pedig 0,5 fok C. A barlang falain és mennyezetén jeges képződményekben gyönyörködhetünk.

Felsőborszék
Felsőborszék
Sétány
Sétány
Régi, patinás villa
Régi villa
Borvízforrás
Borvízforrás
Ősforrás
Ősforrás
Travertin résbarlang
Travertin résbarlang
Disabled first thumbnail page · Disabled previous thumbnail page · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · Next thumbnail page · Last thumbnail page© 2003-2023 Trekkingklub - Minden jog fenntartva. Tilos a weboldalon található szövegek vagy képek írott engedély nélküli felhasználása, újraközlése.