Likaskő > Túrafotó képtár Túrázás és barlangászat - Trekkingklub Mozi

Erdélyi túrafotó galéria

Erdélyi túrafotók » Hargita » Likaskő

A Likaskő Hargita megyében van, a Székelyudvarhelyről Szovátára vezető út jobb oldalán, nem messze a Kalonda-tetőtől, Korond előtt 3 kilométerre. A kő feletti területet Likaskő mezejének nevezik, a kő fölötti hegygerincet pedig Likaskő-bércnek. Az út melletti tisztáson levő konglomerát sziklatömbben, melyet Bányai János geológus kemény pirokszén andeziát breccsiának nevezett, egy szabályosan kifúrt, karvastagságú lyuk található. Eredetét mesterségesnek vélik, bár a legendák szerint a magyarázat Tartod és Firtos tündérekkel kapcsolatos.

Tartod várában lakott a rossz tündérek királynője, szívében gonosz érzelmekkel, irigységgel, átkos tulajdonságokkal. Egy másik várban pedig a jó tündérek királynéje, Firtos lakott. Messze földön híres volt szépsége, jósága, szelídsége. De Tartod álnok szívében irigység keletkezett és elhatározta, hogy leromboltatja Firtosnak várát, ördögöket híva segítségül. A bevehetetlen várba csak úgy tudtak bejutni, ha a várkapu jobb félfája alatt levő követ kimozdítják. Az ördögök vasrúdat szúrtak át a négyszögletű kövön, és így próbálták onnan elmozdítani. De villám csapott beléjük, Tartod és az ördögök porrá égtek. A vasrúdat szétolvasztotta a villám. A kő pedig leesett és ma is látható Korond faluja mellett. A székely határvédelmi várrendszer részét képező várak romjai pedig ma is ott vannak. Firtos várához Firtosváraljáról juthatunk ki, Tartod várának romjai pedig Varság mellett találhatók.

Tisztás
Korondi tisztás
Konglomerátum
Konglomerátum
Szabályos lyuk
Szabályos lyuk
Lyuk belülről
A lyuk belülről
Likas-kő
Likas-kő
A Likaskő
A Likaskő oldalról
Disabled first thumbnail page · Disabled previous thumbnail page · 1 · 2 · Next thumbnail page · Last thumbnail page© 2003-2023 Trekkingklub - Minden jog fenntartva. Tilos a weboldalon található szövegek vagy képek írott engedély nélküli felhasználása, újraközlése.