Szolcsvai-búvópatak barlangja > Túrafotó képtár Túrázás és barlangászat

Erdélyi túrafotó galéria

Erdélyi túrafotók » Torockói-hegység » Szolcsvai-búvópatak barlangja

A Szolcsvai-búvópatak barlangja a Torockói-hegységben található egyetlen védett barlang. A Ponor víznyelőnél felszín alá tűnt két patak vize 1214 m felszín alatti út megtétele után 90 méterrel alacsonyabban kerül ismét a felszínre. A mellékjáratokkal együtt a barlang teljes hossza 2022 m. A bejárattól mintegy 350 méterre levő csodák termében az állandó légáramlatok hatására érdekes elferdült sztalagtitok, úgynevezett anemolitok keletkeztek.

A Csodák termének sajátos mikroklímája van, sokszor a levegő hőmérséklete 20 C fok fölé is emelkedik, ami a barlangokban ritka jelenség. A barlangban nagyszámú denevérpopuláció is él, amit a hatalmas mennyiségű guanó is mutat. A védett terület felszíne a ponori hatalmas víznyelővel együtt, ahol egy kb. 25 méteres vízesés is található, összesen 2 hektár. Szolcsvai búvópatak barlangja rejtekhely  

Alsószolcsva, Bedellő sziklafala Alsószolcsva, kék kereszt jelzés
Szolcsvai-búvópatak barlangja felé Szolcsvai-búvópatak barlangja
Szolcsvai-búvópatak barlangja Szolcsvai-búvópatak barlangja
Disabled first thumbnail page · Disabled previous thumbnail page · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · Next thumbnail page · Last thumbnail page© 2003-2023 Trekkingklub - Minden jog fenntartva. Tilos a weboldalon található szövegek vagy képek írott engedély nélküli felhasználása, újraközlése.