Apor-bástya > Túrafotó képtár Túrázás és barlangászat

Erdélyi túrafotó galéria

Erdélyi túrafotók » Tusnád » Apor-bástya

Az egyik első, Tusnádfürdőn kiépített, piros ponttal jelzett túraútvonal vezet az 1872-ben elkészült Apor-bástya kilátóhoz. Nevével ellentétben sosem töltött be stratégiai szerepet és csak mint kilátópont érdekes a számunkra. A kör alakú, romantikus kinézetelű Apor-bástya ma már csak romosan áll, mellette egy asztalból és padokból álló pihenőhelyet építettek ki.

Továbbhaladva a piros ponttal jelzett ösvényen, mely az eddigi széles földút helyett ösvény formáját veszi fel, eljutunk az Alvégi-sziklára épített és Kálnoky grófnőről elnevezett Ludmilla-kilátóhoz. Pavilonja ma már nincs meg, jelenleg a helyén egy tévéantenna áll. A Ludmilla-kilátóról (725 m), a fák takarásában kipillanthatunk az alattunk levő országútra, illetve a szemben levő Nagy-Piliskére, és a Sólyomkő sziklájára.

A legelső turistaút Tusnádfürdőn Apor-bástya
Az Apor-bástya melletti pihenőhely Kör alakú Apor-bástya
Az Apor bástya romjai Az Apor-bástya mint kilátópont képez érdekességet.
Disabled first thumbnail page · Disabled previous thumbnail page · 1 · 2 · Next thumbnail page · Last thumbnail pageKeress a trekkingklub.com-on © 2003-2022 Trekkingklub - Minden jog fenntartva. Tilos a weboldalon található szövegek vagy képek írott engedély nélküli felhasználása, újraközlése.