Zejku-barlang > Túrafotó képtár Túrázás és barlangászat

Erdélyi túrafotó galéria

Erdélyi túrafotók » Retyezát » Zejku-barlang

A Zejku-barlang a helybéliek által már régebbről ismert, egy Zejku nevű rabló nevét viseli, aki itt rejtőzködött. A legenda szerint bátor erdészek megrozsdásodott puskákat találtak a kürtő tetején, miután egy hatalmas fatörzset állítottak neki, annak megmászására. Mesék keringenek továbbá egy elrabolt lányról is, akit a rabló a barlangba vonszolt, majd miután megbecstelenítette, a barlang végén tátongó feneketlen mélységbe vetette. Bár semmit sem találtak az akna alján, ami ezt igazolta volna.

A Zejku-barlang nagy bejáratából egy hatalmas bejárati terembe ereszkedhetünk alá, az omláskövek között. A barlang felső termébe egy 12 méteres kürtő kimászása után juthatunk, melyet eléggé megnehezít a falon található montmilch. A barlang utolsó, alsó termébe egy 65 méteres aknán keresztül juthatunk le. Ereszkedés közben hatalmas, csodálatos függőcseppkőveket csodálhatunk meg, közülük egyik legnagyobbat az országból. Az akna alján különböző kristályosodott cseppkőképződményeket láthatunk, majd a továbbjutást homokkal feltöltödött járat akadályozza meg.

Szkorota-szoros
Szkorota-szoros
Szkorota-szoros
 
Szkorota-szoros
 
Szkorota-szoros
 
A barlang bejárata
A barlang bejárata
Bejárat a barlangba
Bejárat a barlangba
Disabled first thumbnail page · Disabled previous thumbnail page · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · 6 · 7 · 8 · Next thumbnail page · Last thumbnail pageKeress a trekkingklub.com-on © 2003-2022 Trekkingklub - Minden jog fenntartva. Tilos a weboldalon található szövegek vagy képek írott engedély nélküli felhasználása, újraközlése.