Poze: Concretiunile sferoidale de la Feleac

64091034800
64091054801
64091074802
64091094803
64091104804
64091134805
64091164806
64091174807
Pagina nr. 1, pozele: 1-8, 18 poze in total. >>>
Concretiunile sferoidale sau bolovanii uriasi din piatra de langa Feleac se mai numesc si ouale de Feleac. Un geolog roman le-a dat denumirea de trovanti. Astfel de concretiuni, trovanti, se mai gasesc si in alte locuri din tara, de exemplu langa Costesti in judetul Valcea, sau pe teritoriul satului Casolt din judetul Sibiu.

Formarea acestor concretiuni este rezultatul proceselor de difuzie si precipitare. Formarea lor se datoreaza diagenizarii sedimentelor in conditii de presiune diferita fata de stratele din jur, realizandu-se cimentarea. Aceste forme raman in urma eroziunii si transportului sedimentelor din jur, ele neputand fi erodate in acelasi ritm.

Fazele minerale disperse se concentreaza in jurul unor centre, de ex. fragmente de scoici. Concretiunile cresc spontan din centru catre periferie, formand sfere simple sau unite, sau alte forme plastice, ce se aseamana cu sculpturile lui Constantin Brancusi. In liantul concretiunilor pot fi prinse si alte roci, de dimensiuni mai mari si de alta origine decat a trovantilor.

Comentariu primit de la Maria Victor: 'Cel mai accesibil loc ramane cel de la Costesti. Trovanti de dimensiuni mai mici pot fi gasite in majoritatea gresiilor carbonatice din zona Carpatilor de Intorsura, pe linia formatiunilor numite "flysh" (fost tarm de mare in vremuri... geologice), ex. in Muntii Buzaului.

Dar si in cariera de nisip de la Hasdat, judetul Hunedoara si una in Calarasi, aproape de malul Dunarii, si chiar si in nivele nisipoase-argiloase din Muntii Meses.'
[ En ] - [ Hu ] - Drumetii - Muntii Trascau
02.11.2007. Copyright © 2007 - 2024 Trekkingklub.com.
Am publicat deja 8077 poze si 58 video. Inregistreaza-te pentru acces complet.

Poze atractii turistice din apropiere

Traseu vizitare Cheile Turenilor
Traseu vizitare Cheile Turenilor (01.10.2018 - 24 poze) la 14,57 km
Cheile Tureni - Muntii Trascau
Cheile Tureni - Muntii Trascau (13.09.2009 - 24 poze) la 14,57 km
Cetatea Liteni
Cetatea Liteni (12.09.2009 - 18 poze) la 15,95 km
Cheile Turzii - Muntii Trascau
Cheile Turzii - Muntii Trascau (01.05.2006 - 9 poze) la 17,18 km
Cheile Turzii - Muntii Trascau
Cheile Turzii - Muntii Trascau (28.06.2004 - 11 poze) la 17,18 km
Via ferrata Cheile Turzii
Via ferrata Cheile Turzii (11.10.2014 - 24 poze) la 17,42 km
Salina Turda
Salina Turda (11.08.2006 - 16 poze) la 20,38 km
[ Sus ↑ ]

Videoclipuri cu locatii din apropiere

Via ferrata Grota lui Hili - Cheile Turzii la 17,44 km
In timp ce prima data am parcurs traseul de via ferrata din Cheile Turzii inainte de masa, de data asta am urcat in luminile soarelui care apunea. Stancile imbracate in rosu au creat o atmosfera deosebita, si am putut admira apusul de soare de pe varful traseului. Cu toate acestea, prefer mai mult rasaritul, deoarece dureaza mai mult. :-)
Via ferrata Pietrele Negre - Muntii Bihor la 75,4 km
Pietrele Negre se afla in Muntii Bihor, in apropiere de Saua Vartop, la vest de aceasta. Este interesant faptul ca localnicii (daca am inteles corect) nu cunosc aceasta denumire, ci folosesc numele de Piatra Buna pentru aceasta stanca spectaculoasa.
Pestera Meziad - Muntii Padurea Craiului la 84,09 km
Pestera Meziad se afla pe teritoriul satului Meziad, la 22 km nord de Beius, in Muntii Padurea Craiului. Este una dintre primele pesteri turistice amenajate, descoperirea pesterii fiind asociata numelui exploratorului si scriitorului de specialitate Czárán Gyula.

Geoobiective din apropiere

(detalii pe → geotrekking.ro)
Concretiuni de Feleac la 0,01 km
Concretiunile sferoidale sau bolovanii uriasi din piatra de langa Feleac se mai numesc si concretiuni de Feleac. Un geolog roman le-a dat denumirea de trovanti.
Biserica de sub lac la 41,72 km. Biserica de sub lac, Belis-Fantanele
Baile Sarate la 33,04 km. Baile Sarate din Sic se afla la sud de sat, langa drumul judetean DJ109D, spre satul Coasta.
Cetatea Aiudului la 45,39 km. Cetatea Aiudului
Belvedere est la 7,93 km. Belvedere est - Padurea Hoia
Cetatea Varjuvar la 37,77 km. Cetatea Varjúvár

Comentarii

Este vorba de biserica din Copsa Mare (nu Mica - cum apare din greseala in text). Multumesc.
Varful Fratele este una din cele mai frumoase locuri din judetul Harghita.
Relativ frumoasa vreme, mersi.
Locurile sunt superbe si merita vazute. Excursia cu prietenii mei i3senii a continuat si am ajuns si in acest loc mirific.
Drumul de la Bolatau prin padure este in stare buna, cu ceva urme de exploatare a lemnului. Se termina la Piatra cu ceaun, asa ca nu puteti rata locatia.
Am mai stat jumate de ora sa admiram. Am luat GeoKrety-ul Harghita 40, si am pus o bratara de la Felsziget de anul asta.
Dupa ce am urcat cu telescaunul, am continuat urcusul pana aici si am ramas impresionat de privelistea oferita din acest loc. O panorama de 360 grade.
Locatia este pe malul drept al raului Uz. Copacul nu mai este, dar radacinile da.
In text apare scris incorect Doftana, corect este Dofteana. Exista o lista oficiala a ariilor protejate, rezervatiilor naturale, pe care Dealul Dracoaia nu apare.
Foarte spectaculos loc. Multumesc.
Varful Harghita Madaras este una dintre cele mai spectaculoase varfuri din cauza constructiilor religioase.I
O locatie foarte frumoasa unde as fi ramas o zi intreaga si tot nu m-as fi plictisit. O salina dotata cu de toate.
Harabeck si Iris (UC Team).
Se pare ca e vorba despre o sponsorizare. Caci o placuta identica am intalnit si pe indicatorul modernizat dintr-o intersectie.
Am depus aici GeoKret si Eskimo's Friend The Birdie TB.
Catarat si cache la sfarsitul saptamanii.I
Ca ofiter in rezerva, am retrait clipele de adrenalina ce ti le ofera anumite arme din cadrul Armatei, asa cum este Aviatia. Cinste celor care au ridicat acest monument deosebit in amintirea aviatorilor nostri militari din cadrul Bazei 71 Aeriene din Campia Turzii.
Castelul se poate vizita in fiecare zi, primul grup intra la 10:15, iar ultimul la 18:15. Vizita cu ghid dureaza aproximativ o ora, si costa 20 de lei pe cap de adult.
Am ajuns la biserica fortificata din Viscri in ultimul moment, deoarece din cauza unei pauze de masa, biserica este inchisa intre orele 14 si 16. Am reusit totusi sa vizitez biserica si sa fac cateva poze frumoase.
Am ramas foarte uimit de peisajul sumbru din zona. Munti intregi rasi si parca tot pamantul este intors pe dos.
Foarte frumos locul.
O plimbare linistita in afara Clujului prea aglomerat. Din pacate nu am facut poze.
Manastirea este o bijuterie. Am vazut la ascultare multe maici- cu drujba, cu roaba, cu lopata.
Am mai fost la Sancraiu, dar despre acest pod vechi de piatra nu am stiut. Podul se afla la capatul satului, dupa o mica curba dubla, si dupa cativa metri parcursi in albia paraului.
La monument se poate ajunge si cu masina. Una care suporta drumurile de pamant, din satul Nicoresti sau Oituz.
Speram sa ne astepte Brooke Shields. N-a fost sa fie.
Întrucat geobiectivul este intitulat Valea Uzului si cum se gasesc putine date despre acest catun, merita sa le mentionam pe cele aflate si in ideea ca vor fi completate de cei care stiu sau gasesc mai multe informatii.Ca localitate, prima mentiune de care avem cunostinta dateaza din 1898 ca tinand de Sanmartin.
In Barzava, in cimitirul vechi de langa capela din piatra, se afla monumentul funerar al locotenentului major Balogh Ignác (1822-1890) . Detalii despre el sunt oferite de catre invatatoarea din Barzava.
Localitatea Piatra Soimului se afla in judetul Neamt, nu in Covasna.
Dupa ce am coborat de la Stancile Turnuri am urcat pe Stanca Soimilor. Panorama te compenseaza pentru oboseala depusa la urcare.
[ Sus ↑ ]
Copyright © 2003-2024 Trekkingklub si prietenii. Toate drepturile rezervate. Preluarea si reproducerea, integrala sau partiala, a textelor, pozelor si materialului video de pe acest site, fara acordul autorului, este strict interzisa. Localitati apropiate: Casele Micesti la 0,93 km, Feleacu la 3,47 km, Salicea la 5,36 km, Tauti la 5,47 km, Valcele la 6,11 km. Distantele date se inteleg in linie dreapta, sunt aproximative. Site web realizat cu dragoste, Realizat cu dragoste in Miercurea Ciuc.