Poze drumetii montane Ture speo
Trekking Klub header

Concretiuni sferoidale >


Poze si videoclipuri - drumetii, via ferrata, pesteri » Trascau » Concretiuni sferoidale
  
Concretiunile sferoidale sau bolovanii uriasi din piatra de langa Feleac se mai numesc si ouale de Feleac. Un geolog roman le-a dat denumirea de trovanti. Astfel de concretiuni, trovanti, se mai gasesc si in alte locuri din tara, de ex. langa Costesti in judetul Valcea, sau pe teritoriul satului Casolt din judetul Sibiu.

Formarea acestor concretiuni este rezultatul proceselor de difuzie si precipitare. Formarea lor se datoreaza diagenizarii sedimentelor in conditii de presiune diferita fata de stratele din jur, realizandu-se cimentarea. Aceste forme raman in urma eroziunii si transportului sedimentelor din jur, ele neputand fi erodate in acelasi ritm.

Fazele minerale disperse se concentreaza in jurul unor centre, de ex. fragmente de scoici. Concretiunile cresc spontan din centru catre periferie, formand sfere simple sau unite, sau alte forme plastice, ce se aseamana cu sculpturile lui Constantin Brancusi. In liantul concretiunilor pot fi prinse si alte roci, de dimensiuni mai mari si de alta origine decat a trovantilor. Geocutia Ouale de Feleac

Comentariu primit de la Maria Victor: Cel mai accesibil loc ramane cel de la Costesti. Trovanti de dimensiuni mai mici pot fi gasite in majoritatea gresiilor carbonatice din zona Carpatilor de Intorsura, pe linia formatiunilor numite "flysh" (fost tarm de mare in vremuri... geologice), ex. in Muntii Buzaului, dar si in cariera de nisip de la Hasdat, judetul Hunedoara si una in Calarasi, aproape de malul Dunarii, si chiar si in nivele nisipoase-argiloase din Muntii Meses.

Concretiune fisurata  
   
Concretiune fisurata
Radacini de marimea omului  
   
Radacini de marimea omului
Concretiune fisurata  
   
Concretiune fisurata
Grup de sfere unite  
   
Grup de sfere unite
Pe aceasta piatra putem studia miezul concretiunii  
   
Miezul concretiunii
Concretiune de Feleac de forma ciudata  
   
Concretiune de Feleac
Concretiune prinsa in trovant  
   
Concretiune prinsa
Concretiune de forma sferica  
   
Forma sferica
First thumbnail page · Previous thumbnail page · 1 · 2 · 3 · Next thumbnail page · Last thumbnail page

Copyright 2003-2020 Trekkingklub. Toate drepturile rezervate.
Reproducerea textului sau pozelor din acest site, prin orice mijloace, este strict interzisa.