Szelek barlangja > Túrafotó képtár Túrázás és barlangászat

Erdélyi túrafotó galéria

Erdélyi túrafotók » Királyerdő » Szelek barlangja

A Szelek barlangját 1957-ben fedezte fel Bagaméri Béla. Jelenleg Románia, valamint a Kárpát-medence leghosszabb ismert barlangrendszere. Teljes hossza több mint 50 km, kiterjedése 3,2 km, a legnagyobb szintkülönbség 120 m. A Szelek barlangja a Királyerdőben található, a Vársonkolyos melletti Frantura-tisztástól nem messze, a Sebes-Körös földrajzi bal oldalán.

Morfológiai szempontból a barlangnak labirintikus jellege van, járatai négy szinten helyezkednek el. Ebből az alsó aktív, a többi három szint pedig száraz, fosszilis. Az egyes emeleti szinteket aknák kötik össze, ilyenek a Lépcsőház, a Torpedó, a Létrák, a Nehéz-zsomboly, a Bükki-zsomboly, a Bagaméri-zsomboly. A fő járatok közül felsorolhatjuk az Aktív járatot, az I. és II. emeletet, Fehér- illetve Vörös Folyosót, az oldalágak közül pedig a Május 1, a November 7 és a Mikulás járatot. A barlang termei közül megemlíthető a Titánok terme, az Amfiteátrum, a Rejtett-terem, a Mammut-terem, a Nagy-terem. A Szelek-barlangjának egyik jellegzetessége a látványos, helyenként 30 m magas meanderek. A barlang viszonylag gazdag olyan cseppkőképződményekben, mint a sztalaktitok, sztalagmitok, cseppkőoszlopok, cseppkőlefolyások, borsócseppkővek, cseppkőzászlók, tetarata medencék, valamint heliktitek és aragonitkristályok.

Itt kell lemászni A barlang bejárata
Szelek barlangja Szelek barlangja
Szelek barlangja Szelek barlangja
Disabled first thumbnail page · Disabled previous thumbnail page · 1 · 2 · 3 · 4 · 5 · Next thumbnail page · Last thumbnail pageKeress a trekkingklub.com-on © 2003-2022 Trekkingklub - Minden jog fenntartva. Tilos a weboldalon található szövegek vagy képek írott engedély nélküli felhasználása, újraközlése.